- Dit evenement is voorbij.
- Dit evenement is voorbij.
de Architect | Goed wonen: wanneer is thuis meer dan een huis?
31 januari , 20:00 – 22:00
De woningbouwcrisis lossen we niet op met huizen die uit de fabriek komen rollen, hoe duurzaam die soms ook zijn. Want thuis is meer dan een huis. Goed wonen vraagt om een huis dat ruimte biedt aan wat je nodig hebt en meebeweegt als je behoeftes veranderen, maar ook een straat waarin je je buren spreekt en een wijk waar je trots op bent.
Hoe kunnen we allemaal in Nederland zo fijn mogelijk wonen? Dit is een maatschappelijk, maar ook een architectonisch vraagstuk. Mogelijke antwoorden zijn te vinden in voorbeelden uit het verleden, slimme plattegronden, trefzekere details en nieuwe gemeenschappelijke woonvormen.
Op woensdag 31 januari organiseert de Architect samen met Pakhuis de Zwijger een programma over goed wonen. Met verschillende sprekers bespreken we: wanneer is thuis meer dan een huis? Merel Pit, hoofdredacteur van de Architect modereert het programma.
Over de sprekers
Bernard Smits is bestuurder van Woningbouwvereniging Gelderland. Vanuit die positie zet hij zich in voor collectief wonen in zelfbeheer. Hiernaast is hij de medeoprichter van Cooplink, de landelijke vereniging voor wooncoöperaties. Hij noemde die woonvorm naast koop en huur ‘dé derde woonvorm’, tijdens een interview met Charlotte Thomas.
Chandar van der Zande is voorzitter van de bekendste wooncoöperatie van Nederland: De Warren. Vijftig bewoners bouwden samen een woongebouw met Natrufied Architecture. De 36 wooneenheden zijn 20 tot 70 vierkante meter groot en delen het sanitair en de keuken.
Gus Tielens is architect en samen met Mike Korth oprichter van korth tielens architecten. Het bureau werkt voornamelijk aan bruggen en woningbouw. Bij beide opgaven draait het om het maken van stukken stad ‘waar we in geloven’, vertelde Tielens in een interview met de Architect. Recente voorbeelden van sociale woningbouw van het bureau zijn Spaarndammerhart in samenwerking met Marcel Lok_Architect en de Eenhoornblokken.
Fotograaf David Meulenbeld stelt een slideshow samen van de foto’s die hij maakte in Kattenbroek, de fantasierijke woonwijk in Amersfoort van stedenbouwkundige Ashok Bhalotra uit de jaren tachtig. In de woonwijk stuitten hij en redacteur Charlotte Thomas op onder meer woningen met kattenoren, ‘ruïnewoningen’ en een bastion van een brandweerkazerne.
Architect Marieke Kums richtte in 2010 STUDIO MAKS op, nadat ze klaar was met haar studie aan zowel het MIT in Boston als de TU Delft. Het internationale ontwerpbureau wil nieuwe omgevingen creëren voor allerlei soorten mensen, op elke denkbare schaal: van stedelijke regio’s tot steden en van gebouwen tot kunstinstallaties, maar ook woningbouw. Kums behoorde in 2018 tot de veertig meest veelbelovende architecten van Europa.
Marcel Barzilay is architect, afgestudeerd in restauratie en hergebruik. Na zijn studie werkte hij in Namibië en Twente aan een breed scala projecten: onderwijs- en zorggebouwen, stedenbouwkundige plannen en interieur, maar ook woningbouw. In 2016 richtte hij het bureau MB/a op en in 2018 Barzilay+Ferwerda woon+wijkvernieuwers, samen met Ruben Ferwerda. Het duo specialiseert zich in de jarenzestig- en zeventigstad.
Vincent van der Klei is oprichter van en partner bij Studioninedots. Het bureau heeft zich ontwikkeld in het transformeren van complexe, stedelijke locaties, waar ze de gebouwde omgeving vervlechten met het sociale weefsel van de stad. Een recent voorbeeld hiervan is sociale woningbouwcomplex De Jakoba in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord.
Entree is gratis, maar aanmelden is wel nodig.