Terwijl op het plein voor het Provinciehuis Gelderland marktverkopers de kramen vol verse groenten leggen, staat de inspiratiemarkt ‘Collectief wonen, iets voor jou?’ binnen al klaar. Langzaam druppelen de mensen binnen. Een clubje uit Renkum zoekt een geschikte locatie, een jongen met rugzak is op zoek naar een woning en probeert uit te vinden of collectief wonen iets voor hem is. Het zijn niet alleen potentiële bewoners die het provinciehuis binnenstappen, maar ook professionals die graag nieuwe initiatieven begeleiden en organisaties die goede plannen willen financieren.
Bij het openingswoord van Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde Wonen, staat de hal afgeladen vol en zitten mensen zelfs op meegebrachte campingstoeltjes. Zo’n 250 mensen zijn hier op deze vrijdagochtend in mei naartoe gereisd. Negen initiatieven en organisaties pitchen hun ideeën om een match te vinden en collectief wonen verder te brengen. Tijdens werksessies vertellen experts hoe je een wooninitiatief start, de financiering regelt, welke rechtsvorm je kiest, hoe je ontwerpt voor ontmoeting en collectiviteit, over wanneer burenhulp stopt en mantelzorg begint en hoe je een geschikte locatie vindt. In de koffiekamer stellen gemeenten en wooncorporaties hun specifieke vragen aan de provincie en experts. In de hal is het druk bij de inspiratiemarkt met 30 wooninitiatieven, organisaties en bemiddelaars. Even uitrusten? Dat kan ook: onder de parasol bij de kraam van de Collectieve Huisvesters.
Als buiten de groenteverkopers hun marktkramen afbreken, blikken binnen organisatie en deelnemers terug op een succesvolle bijeenkomst. Bernard Smits, woordvoerder van Cooplink, knipoogt: ‘De volgende keer staat ook het marktplein voor het provinciehuis vol met mensen die collectief willen wonen en over een paar jaar huren we het GelreDome af.’ Collectief wonen is het per slot van rekening helemaal.