Hoe organiseer je je? Tips tijdens de WoCoDag 2024

Tessa Buck is adviseur wooncoöperaties bij !Woon in Amsterdam en een doorgewinterde bewoonster van collectieve woonprojecten rondom Nijmegen. Tijdens de WooncoöperatieDag 2024 leidt zij twee themasessies. De een gaat over wat je moet weten als je een wooninitiatief start, de ander over hoe je je als groep organiseert. Tessa: “Weten welke opties er zijn, helpt jou om betere keuzes te maken.”

De startfase
Tijdens de ochtendsessie ‘Waar begin je aan?‘ gaat Tessa in op de wooncoöperatie en de varianten in eigendom (koop en/of huur) en type bouw (nieuwbouw of bestaande bouw). Ook laat ze zien welke rechtsvormen er zijn en hoe een financiering meestal is opgebouwd. Tot slot geeft Tessa tips voor de startfase. Eén tip verklappen we alvast: “Ga niet alleen vergaderen, maar ook samen iets leuks doen.” Precies, een bezoek aan deze themasessie is alvast een goed begin.

Groei van de organisatie
De middagsessie ‘Van kerngroep naar vereniging’ gaat over de groei van jouw organisatie. Welke stappen moet je zetten? Wat heb je nodig om een goede basis voor je organisatie te creëren? Zo gaat Tessa onder meer in op organisatiestructuur, op modellen voor horizontaal organiseren en op besluitvorming. Ook vertelt ze over goed bestuur en deelt ze do’s & don’ts. “Wooncoöperatie Overhoop zei het mooi: je moet radicaal genadig zijn,” vertelt Tessa, “Waar zit de ruimte in jezelf om om te gaan met verschillen in persoonlijkheid en inzetbaarheid van de andere leden?”

Een goede voorbereiding
“Collectief wonen heeft veel mooie kanten, denk aan de connecties die je maakt, de zorgzaamheid voor elkaar en/of elkaars kinderen en het samen dingen organiseren,” zegt Tessa, “maar het is niet alleen maar idyllisch. Het vraagt ook veel van je. Je eigen wooncoöperatie opzetten is veel werk.” Bereid je daar goed op voor: doe mee met de themasessies van Tessa Buck tijdens de WooncoöperatieDag 2024, en stel haar je vragen!