Sneller, slimmer en met minder regels bouwen

Vrijdag 13 september is het regeerprogramma van kabinet-Schoof bekend gemaakt. Wat zijn de plannen voor de woningmarkt?

De rijksoverheid vertelt in haar nieuwsbericht: “Het woningtekort blijft groot. […] Het kabinet zet dus, naast grootschalige woningbouw, ook in op slimme manieren om snel en zonder belemmeringen nieuwe woningen te realiseren, zoals het beter benutten van bestaande gebouwen. De schaarse ruimte in ons land wordt hierbij op een eerlijke manier verdeeld, zodat er naast woningbouw ook plaats is voor bijvoorbeeld natuur en landbouw. Deze plannen voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening staan in het regeerprogramma van het kabinet-Schoof.”

Alle beetjes helpen, vindt de rijksoverheid. “Daarom is het ook belangrijk om bestaande gebouwen beter te benutten. Dat kan onder meer door kantoren om te bouwen tot woningen. Of via het splitsen en optoppen van huizen. Ook andere manieren van wonen kunnen uitkomst bieden. Voorbeelden hiervan zijn het verhuren van kamers door hospita’s, woningdelen of met familie op één erf wonen, bijvoorbeeld om mantelzorg te kunnen verlenen. Via wet- en regelgeving wordt dit alles makkelijker gemaakt.”

En wat betekent dat dan voor coöperatief wonen? We citeren uit het hoofdstuk Wonen van het Regeerprogramma. “We nemen juridische en financiële belemmeringen voor coöperatief wonen weg. Hiervoor richten we een ondersteuningsfonds in en ondersteunen we Cooplink, de vereniging van wooncoöperaties. Via 2 amendementen (2022 en 2023) is hiervoor € 40 miljoen vrijgemaakt. Het fonds neemt de belangrijkste financiële belemmeringen weg, zodat wooncoöperaties betaalbare woningen kunnen realiseren. Ook bespreken wij met gemeenten hoe zij wooncoöperaties kunnen stimuleren.”

Dat is een fijne opsteker. Stiekem vinden we het ook best bijzonder dat Cooplink in het regeerprogramma met naam en toenaam wordt genoemd. Onze lobbywerk werpt vruchten af, dat is duidelijk.