Een impressie van de WooncoöperatieDag 2024

Tweehonderdvijftig mensen zitten in de zaal als Wouter Veldhuis, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, op het podium stap. Hij opent zijn keynote speech met een citaat van Nick Cave, die de avond daarvoor zijn concert besloot met Peace and good tidings to all things. Niet to all humans maar to all things. Die woorden passen bij de groep mensen tegenover hem, vindt Wouter. Het gaat namelijk over het besef dat wij als mens onderdeel zijn van de aarde, dat we het delen met elkaar, met de planten en de dieren, en dat we een verantwoordelijkheid hebben voor de planeet.

Naar anders en beter
In plaats van ‘meer en groter’ moeten we naar ‘anders en beter’. Wouter Veldhuis vraagt de zaal om de ogen sluiten en zich verbonden te voelen met de aarde, met iedereen en alles om hen heen. “Stel je een wereld voor met schone lucht, schoon water en toekomstige generaties die het net zo goed hebben als wij, of zelfs beter. Misschien wel met minder geld in de portemonnee maar wel met meer kwaliteit.”

Nabijheid is de sleutel
“We staan aan het begin van een noodzakelijke transitie van een economie gericht op welvaart naar een economie gericht op welzijn,” vertelt Wouter Veldhuis. “Welzijn gaat over de fysieke leefomgeving en de verbinding met elkaar. Niet zaken afwentelen naar een volgende generatie, maar je verantwoordelijkheden nemen. Deze coöperatieve sector is daarin het voorbeeld. Nabijheid is de sleutel. Om met Jules Deelder te spreken: ‘De omgeving van de mens is de medemens.’”

Onvermijdelijke toekomst
Zijn gedachten plaatst hij vervolgens in een breder kader. Zo gaat hij in op het feit dat we op weg zijn naar een fundamenteel andere bouwcultuur met andere waarden, bouwtechnieken, esthetiek en eigenaarschap. Ook citeert hij filosofe en feministe Nancy Fraser: het gaat om herverdeling, erkenning en representatie. “Het zijn moeilijke tijden, maar wereldwijd kijken we een onvermijdelijke toekomst in de ogen,” besluit hij. “Hoe populistischer gestemd wordt hoe dichterbij de verandering,” Zijn speech ontlokt een groot applaus.

Verdieping in themasessies
Wouter Veldhuis’ woorden vormen een goede start om verdieping te zoeken op deelonderwerpen tijdens de themasessies. De groep splitst zich op om aan een van de negen themasessies van de ochtend deel te nemen. Geïnspireerd komen ze rond het middaguur terug voor een lunch en de meet & greet met onder meer andere initiatieven en twee banken, waarna ze met nieuwe energie de themasessies van de middag opzoeken. De sfeer is goed en de honger naar kennis is groot, iedereen doet actief mee. De belangrijkste inzichten van de themasessies vind je straks hier (de verslagen worden nu verwerkt).

Paneldebat
Na de themasessies volgt een paneldebat over wat en hoe woningcorporaties, banken en de overheid kunnen bijdragen aan de coöperatieve beweging. Ook de zaal doet mee. Conclusies zijn onder meer: Lokaal georganiseerde gesprekken met alle belanghebbenden zijn belangrijk, dat is inclusief bewoners, ontwikkelaars, financiers en ambtenaren. Ze helpen bij het creëren van breed draagvlak. Ook werkbezoeken en dialoogsessies zijn waardevol om de dynamiek van wooncoöperaties te begrijpen. Daarnaast is het een kwestie van doen. De eerste keer dat een bank een wooncoöperatie financiert duurt het traject heel erg lang. Een tweede keer is het systeem erop ingericht en gaat het veel sneller.

Geslaagd besluit
Na het paneldebat stapt Tim Zeegers op het podium. Tim is improcabaretier en -zanger. Hij heeft alle plenaire sessies bijgewoond en naar aanleiding daarvan een lied geschreven. “We zetten de klokken gelijk, we nemen het initiatief. We bouwen en steunen elkaar, de toekomst is coöperatief,” luidt het refrein en het publiek zingt luidkeels mee. Het wij-gevoel zit er helemaal in en zo heffen we tot slot samen het glas op een coöperatieve toekomst.