Excursie naar Gent: inspiratie voor coöperatief wonen

Vrijdag 13 september 2024 gingen Cooplink en ZorgSaamWonen samen met zestien deelnemers op excursie in Gent, een pionierstad op het gebied van collectief wonen. Ze bezochten Bijgaardehof, een voormalig fabrieksterrein dat is getransformeerd tot de grootste cohousinggemeenschap van Vlaanderen. Drie woongroepen hebben hier een duurzaam en gezamenlijk thuis gecreëerd, compleet met gemeenschappelijke ruimtes, een tuin en een atelier. Naast een vleermuizenkolonie, die in de kelders van de oude fabriek huist.

Innovatieve oplossingen
Tijdens de rondleiding ontdekten de deelnemers meer over de innovatieve oplossingen die bewoners hebben gevonden, zoals een ingenieus wasrek, een bovengronds regenwatersysteem en een warmtenet. De samenwerking tussen de cohousinggroepen en het wijkgezondheidscentrum bleek daarnaast een bijzonder voorbeeld van hoe gemeenschapsgericht wonen eruit kan zien. De deelnemers waren onder de indruk van de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de bewoners in het – eerlijk is eerlijk – energie- en tijdrovende project.

Inspirerend Vlaams model
De deelnemers maakten ook kennis met Wooncoop, een organisatie die in Gent een coöperatief alternatief biedt tussen huren en kopen. Dit model, waarbij bewoners mede-eigenaar zijn van hun woning, zorgde voor veel enthousiasme en inspiratie voor de verdere ontwikkeling van coöperatief wonen in Nederland. Kortom, een geslaagde excursie, die laat zien dat we elkaar kunnen blijven inspireren en samen kunnen werken aan toekomstbestendige woonoplossingen.

Lezing Bernard Smits
Daags ervoor gaf Bernard Smits, één van de grondleggers van Cooplink, een lezing in het Stadhuis van Gent over de kracht van het collectief wonen. Hij illustreerde zijn verhaal met allerlei praktijkvoorbeelden en liet onze zuiderburen zien waar kansen liggen. Samenhuizen schreef er een verslag over, dat lees je hier.