- Dit evenement is voorbij.
- Dit evenement is voorbij.
Europese GemeenschappelijkWonenDag
Op zaterdag 19 mei 2018 is weer de jaarlijkse Europese GemeenschappelijkWonenDag.
In Nederland, België, Frankrijk en Italië zetten tussen de 150 en 200 woongemeenschappen op deze dag de deuren open.
Welke woongemeenschappen dat zijn is te zien op de website GemeenschappelijkWonenDag en de websites van Samenhuizen, Habitat Groupé Wallonië, Habitat Participatif Frankrijk en Porte Aperte Italia
Meld je woongemeenschap hier aan.
In Nederland is het thema op deze open dag: ‘Zelfbeheer’
Zelfbeheer: zelf samen je eigen zaakjes regelen. Waarom zou je het een ander voor je laten doen? Terwijl je het zelf ook heel goed kan en het best weet wat je samen wilt.
Zelfbeheer begint al met de inrichting en het onderhoud van de tuin en de gemeenschappelijke ruimtes. Van het opstellen van een kookrooster tot het plannen van groot onderhoud bij gezamenlijk eigendom, in alle gevallen gaat het om zeggenschap en verantwoordelijkheid oftewel: zelfbeheer.
Met zelfbeheer – op welk niveau ook – trek je verantwoordelijkheid naar je toe. Voor de een is dat “Oei, oei”, voor de ander: “Prima, dat kunnen we wel aan”.
Binnen een huishouden beslis je met de leden van dat huishouden.
Binnen een woongemeenschap komt het eigenlijk op hetzelfde neer: je overlegt en beslist samen. En voert het ook samen uit: met zijn allen, of met een kleiner groepje of iemand alleen. Of je besteedt het uit, maar ook dan beslis je eerst zelf: namelijk dat het moet gebeuren en hoe het moet gebeuren.
Zowel in een huishouden als in een gemeenschap is onderling vertrouwen belangrijk. Vertrouwen in de openheid van iedereen, vertrouwen in elkaars betrokkenheid en in elkaars inzet.
Is er minder vertrouwen, dan krijg je doorgaans minder voor elkaar.
Als het vertrouwen wat afneemt kan het zich weer ook ontwikkelen door in gesprek met elkaar te gaan over wat je samen zou willen en hoe je dat wilt bereiken.
Huurders- en bewonersorganisaties, woningcorporaties en de gemeente kunnen komen kijken op wat voor manier bewoners zelfbeheer ter hand nemen. Gemeenschappelijk wonen als inspiratiebron voor nieuwe buurtinitiatieven.
Als een woongemeenchap alle woningen koopt en zelf de huur en het onderhoud regelt is er sprake van volledig zelfbeheer. Dit laatste wordt de wooncoöperatie genoemd en is een vorm die sterk in opmars is.
Lees meer over de wooncoöperatie op o.a. de website CoopLink, Platform31. de Woonbond, !Woon, de LVCW en GemeenschappelijkWonen.nl