Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Architectuurcentrum Nijmegen | Samen wonen in het Stationsdistrict

28 januari , 20:00 21:30

Het Stationsdistrict is bij uitstek een toekomstige woonplek voor jonge Nijmegenaren en starters op de woningmarkt: autoloos wonen, dichtbij OV en midden in de levendige stad. Toch sluit het woonaanbod in de stad niet goed aan bij hun woonbehoeftes én portemonnee, omdat de markt grosso modo slechts twee woonsmaken kent: appartement en rijtjeshuis. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Laat je inspireren door huisvestingsspecialist Darinka Czischke en architecten Martin-Paul Neys en Sebastiaan Vork en praat mee over de noodzaak van een divers woonaanbod voor een levendig Stationsdistrict.

De mismatch tussen woonbehoefte en -aanbod zie je overal in Nederland terug. Nog nooit was het aantal woonvormen zo beperkt. ‘Zelfs in de Middeleeuwen beschikte Nederland over meer woonvormen dan nu’, stelde voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade onlangs in NRC. Ook in die tijd bestond er een rijk spectrum aan typologieën die goed aansloten bij hoe mensen wilden wonen en werken.

 

Kip-eiverhaal

Dat de gemiddelde woningzoekende nog steeds verlangt naar een huis met een tuin is volgens Darinka Czischke (TU Delft) voor een belangrijk deel een kip-eiverhaal: zonder passend aanbod, ook geen vraag. Door huishoudensverdunning groeit het verlangen naar gemeenschapszin, maar er zijn maar weinig woningen die deze wens verbeelden. De schaal van een gebiedsontwikkeling is volgens Czischke bij uitstek geschikt om collectieve woonvormen een plek te geven in de stad. In Oostenrijk is dat gebruikelijk bijvoorbeeld: daar worden woongroepen altijd opgenomen in grote stadsontwikkelingen, vanuit de overtuiging dat ze bijdragen aan de sociale duurzaamheid in het gebied.

 

Stationsdistrict

In deze editie van Stadszaken worden de diversiteit van het woonaanbod in het Stationsdistrict besproken. Wat gaat daar goed en wat kan beter? En hoe kunnen zowel woningcorporaties als marktpartijen bijdragen aan een aantrekkelijk en betaalbaar woonaanbod voor jongeren en starters? De aftrap van deze avond in LUX is met Pecha-Kucha-presentaties van architecten Martin-Paul Neys (Level of Detail Architecten) en Sebastiaan Vork (Space&Matter). Neys ontwerpt in opdracht van Talis friends-woningen in het Stationsdistrict, een collectieve woning waar vriendengroepen samen bij de woningcorporatie een huis huren en keuken, wc en badkamer delen. Vork presenteert zijn afstudeeropdracht: de transformatie van het voormalige belastingkantoor tegenover station Nijmegen tot de eerste wooncoöperatie van Nijmegen.

 

Daarna houdt Czischke een pleidooi over het belang van experimenteren met collectieve woonvormen, voor een eigentijdser en betaalbaar woonaanbod. Daarna gaat men in gesprek met manager gebiedsontwikkeling Stationsdistrict Paul Matthieu (gemeente Nijmegen) en ontwikkelaar Mireille Jeurnink (VanWonen) over het belang van gemeenschapsvorming en betaalbare woningen in het Stationsdistrict. De avond wordt afgesloten met een literaire samenvatting door Helen Weeres.

Free