- Dit evenement is voorbij.
- Dit evenement is voorbij.
Cooplink | Landelijke Wooncoöperatiedag
16 september 2023 , 10:30 – 16:30
Steeds meer burgers hopen samen eigen betaalbare en duurzame woningen te realiseren, waar ze met oog voor elkaar en voor de planeet samen willen wonen. Hoe versnellen we deze beweging? Kom 16 september naar Utrecht. Het wordt een dag met uitwisseling van ervaringen, nieuwe inzichten en veel inspiratie.
Wooninitiatieven vinden informatie en delen hun kennis bij Cooplink, het landelijk kennisnetwerk Wooncoöperaties. De maatschappelijke meerwaarde wordt duidelijker, evenals de drempels waar de initiatieven tegenaan lopen. Steeds meer gemeenten willen wooncoöperaties een kans geven. Het Rijk stelt een fonds van 10 miljoen in 2023 ter beschikking voor wooncoöperaties. En enkele Nederlandse banken zetten stappen om wooncoöperaties leningen te verstrekken.
Op deze Wooncoöperatiedag is ook de beheercoöperatie belangrijk onderwerp van gesprek. Deze coöperatieve woonvorm wordt gefaciliteerd door een woningcorporatie, denk bijvoorbeeld aan Copekcabana in Amsterdam, Ecodorp Zuiderveld en Boschgaard. Met deze ontwikkeling wordt coöperatief wonen ook bereikbaar voor de kleinere portemonnee.
Centraal gelegen locatie
We ontmoeten je graag in BASECAMP, Nijverheidsweg 16A, 3534 AM Utrecht
BASECAMP is goed bereikbaar per OV, auto en fiets.
OV: het is 13 minuten lopen vanaf Station Utrecht Zuilen.
Parkeren: Op het terrein is betaald parkeren, aan de weg (2 minuten lopen) is het gratis parkeren.
Deel jouw verhaal!
Vind je het leuk om jouw ervaringen als wooncoöperatie te delen tijdens de meet & greet? Om anderen te inspireren? Je bent heel welkom. Stuur meteen een mailtje naar events@cooplink.nl.
Tickets zijn gratis
Doe mee, je kunt de Wooncoöperatiedag gratis bezoeken.
Geen zin om zelf een boterham mee te nemen? Geen zorg, we serveren een eenvoudige vegetarische lunch. Je kunt daarbij allergieën opgeven. Cooplink-leden betalen voor de lunch € 10 en niet-leden € 12,50. De lunch moet je wel even reserveren.
PROGRAMMA
Arie Lengkeek, co-auteur boek Operatie Wooncoöperatie en programmamaker is de dagvoorzitter.
- Openingsspeech Tine de Moor (hoogleraar sociale ondernemingen en instituties voor collectieve actie Erasmus universiteit);
- Paneldebat o.l.v. Arie Lengkeek met o.a. Faissal Boulakjar (Tweede Kamer D66), beheercoöperatie Iewan, Marja Elsinga (hoogleraar Housing Institutions & Governance TU Delft); Willem de Vreeze (Algemeen directeur Aedes, vereniging van woningcorporaties)
- Meet & Greet met tien wooncollectieven;
- Werksessies (zie informatie hieronder)
- Afsluiting van de dag door Darinka Czischke, Universitair Hoofddocent Huisvesting en Collectieve Actie, TU Delft, met een agenda voor de toekomst en een pre-launch van het boek Together, ruimte voor collectief wonen.
- Rondleiding en borrel bij het circulair gebouwde Hof van Cartesius.
WERKSESSIES
Werksessie De beheercoöperatie
De beheercoöperatie in de praktijk
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de praktijk van de beheercoöperatie. Hoe ziet de samenwerking tussen beheercoöperatie en woningcorporatie eruit? We laten woningcorporaties en beheercoöperaties aan het woord die bezig zijn hun samenwerking vorm te geven. Welke verwachtingen stellen ze aan elkaar? Welk resultaat levert dat op?
Volg deze sessie en trek je conclusie: Is de beheercoöperatie op te schalen en bereikbaar te maken voor iedereen?
Deze sessie wordt geleid door Bernard Smits (WBVG).
Werksessie Tips en tops voor coöperaties en gemeenten
Welke belemmeringen en kansen zijn er
Tijdens deze inspiratie-werksessie zoeken we samen naar de beste methoden om de ontwikkeling van wooncoöperaties te stimuleren. Dat kan in bestaande bouw (denk aan beheercoöperaties) of door transformatie van gebouwen, als ook in nieuwbouw. We gaan in gesprek: Wat zijn de behoeften bij wooninitiatieven en wat zijn de struikelblokken bij gemeenten en omgekeerd? Zo ontdekken we mogelijkheden om de samenwerking tussen wooninitiatieven en gemeenten te verbeteren.
Deze sessie wordt geleid door Bastiaan van Perlo (Woonbond).
Werksessie Financiën en waarde
De knelpunten voorbij: Wat doet Cooplink om financiering makkelijker te maken?
Wooncoöperaties ervaren veel knelpunten bij het verwerven van financiering. We gaan in op de oplossingen waar Cooplink aan werkt en we horen van wooncoöperaties hoe ze toch hun financiering rond hebben weten te krijgen.
Het Rijk heeft dit jaar 10 miljoen ter beschikking gesteld. Hoe staat het daarmee? Hoe kunnen standaarden en modellen bijdragen aan het vereenvoudigen van financiering? Komt er een keurmerk en waarom dan? Hoe kan een taxatierichtlijn je helpen bij de aankoop van grond of een gebouw? Over deze en andere oplossingen hoor je in de werksessie rond financiën.
Deze sessie wordt geleid door Clemens Mol (!WOON).
Werksessie Architectuur van collectieve ruimtes
Ontwerpen voor en met het collectief
Deze werksessie gaat over ontwerpen voor en met het collectief. Waarin verschilt het collectieve ontwerp van het reguliere woonontwerp? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zorg je dat alle wensen samenkomen in het ontwerp? Welke partijen zijn erbij betrokken? Welke rol hebben ze? Hoe creëer je draagvlak?
Deze sessie wordt geleid door Tamar Henquet (Ontwerpbureau Open Kaart).
Werksessie De coöperatie in praktijk
Hoe organiseer je je?
Het Hof van Cartesius is een circulair gebouwde broedplaats, waar een community van 120 ondernemers creatief maakt en speelt. Het Hof is een coöperatie: Hofleden zijn niet alleen huurders, maar ook eigenaren van de plek en dragen er samen verantwoordelijkheid voor. Het Hof bestaat inmiddels 5 jaar en loopt tegen een aantal zaken aan. Ter verrijking van een lopend onderzoek legt het hof graag een aantal vragen aan andere coöperaties voor.
In deze werksessie verkennen we wat het woord coöperatie inhoudt. De antwoorden zijn divers, maar kennen overkoepelende waarden. Hoe krijg je mensen aangehaakt? Is het mogelijk om financieel ook coöperatief te zijn? Hoe regel je besluitvorming?
Deze sessie wordt geleid door Gianfranco Colangelo (Hof van Cartesius).
Werksessie Aan de wieg van je wooncoöperatie
Als startende wooncoöperatie komen er allerlei uitdagingen op je pad, maar je staat niet alleen!
Tijdens deze werksessie ontmoet je andere startende wooncoöperaties. Onder leiding van Bouwen met de Buren, adviseurs in zelfbouw en groepsbesluitvorming, ga je ervaring, kennis en feedback uitwisselen, over bijvoorbeeld het schrijven van de Kernwaarden, het PvE, of het Businessplan. Ook over ‘kleinere’ onderwerpen zoals het vinden van een naam, is er ruimte om met de andere deelnemers te sparren.
Deze sessie wordt geleid door Laura Weeber (Bouwen met de Buren).