Ontwerptips en co-creatiemethodes tijdens de WoCoDag 2024

Gemeenschappelijkheid is een belangrijk onderdeel in het ontwerpen voor een collectief. “Dat is groter dan zorgen voor gemeenschappelijke ruimten,” benadrukt Flip Krabbendam, architect en samen met Tijmen Kuyper het gezicht achter CoWonen. “Laatst zag ik een ontwerp waarbij de architect de gemeenschapsruimte op het dak had bedacht, met een mooi zicht op de zonsondergang. Ik verzeker je: dat werkt niet. De ruimte ligt niet in de loop.” 

Twee inspirerende sessies
Flip Krabbendam en Tijmen Kuyper van CoWonen leiden tijdens de Wooncoöperatiedag 2024 twee inspirerende sessies over architectuur. De ochtendsessie brengt best practice-ontwerptips en de middagsessie gaat in op co-creatie methodes. 

  • Tips/best practices | ‘Ontwerpaanbevelingen voor collectief wonen’
    Zaterdag 28 september 11:15-12:30
    Hoe kun je ontmoeting stimuleren en toch privacy waarborgen? Deze sessie gaat onder meer in op routes aanleggen, clustering aanbrengen en bufferzones verzorgen. Met deze basiskennis voorkom je fouten in de ontwerpfase. Nu kun je echt gaan dromen.

  • Co-creatie methodes | ‘Een passend PvE bij je eigen wensen’
    Zaterdag 28 september 14:00-15:15
    Hoe kun je als groep aan de slag met je ontwerp? Hoe maak je je woonwensen concreet? Je ontdekt spelmethodes voor co-creatie en je krijgt handvatten mee hoe je tot een visie en een duidelijk Programma van Eisen kunt komen. Zo kom je weer een stap verder.

Een vak apart
“Vaak denk je, dat komt wel goed, dat regelt de architect wel,” vertelt Tijmen Kuyper, “maar dan valt het in de praktijk toch tegen. Ontwerpen voor een collectief is een vak apart.” Net als bij Flip Krabbendam spat het enthousiasme om kennis te delen ook van Tijmen Kuyper af. Laat je inspireren op de Wooncoöperatiedag 2024 tijdens de themasessies van de mannen van CoWonen. Reserveer nu een plek!