Trots blikken we terug op een zeer geslaagde inspiratiemiddag over collectief wonen in het provinciehuis van Flevoland. ‘Gaan we samen wonen?’ heet het evenement dat vrijdag 7 maart plaatsvond. De plenaire zaal vulde zich met geïnteresseerden, het waren er zoveel dat niet iedereen een zitplaats kon krijgen.
Gedeputeerde Jan de Reus heet iedereen een warm welkom bij deze inspiratiemiddag, waarna moderator Leonie van der Steen ingaat op het verschil tussen collectief en coöperatief wonen. Daarvoor vertelt ze beeldend over haar eigen wooninitiatief De Kleverbergh, dat voor de keuze stond: CPO of wooncoöperatie. “Coöperatief wonen betekent dat wonen permanent betaalbaar blijft voor de gemeenschap,” zegt ze met klem.
Daar haakt Mustapha Eaisaouiyen, directeur van Cooplink, op in. Hij roept op om de blik te richten op komende generaties en wonen betaalbaar te houden. “Als woningen eigendom zijn van de gemeenschap en/of beheerd worden door de gemeenschap, kan iedereen – ook onze kinderen en kleinkinderen – wél een betaalbaar huis vinden. In een gemeenschap waar mensen naar elkaar omkijken, een gemeenschap waar er minder zorgkosten zijn, minder eenzaamheid en meer samenredzaamheid. We moeten niet meer woningen bouwen”, stelt Mustapha, “We moeten meer aan en vóór gemeenschappen bouwen.”
“We moeten niet meer woningen bouwen. We moeten meer aan en vóór gemeenschappen bouwen.” – Mustapha Eaisaouiyen, directeur Cooplink
Op hoe gemeenten collectieve woonvormen in beleid kunnen vatten, gaat adviseur Gerben Kamphorst (RVO) in. Hij werkt aan een handreiking voor beleidsmakers vol aanwijzingen en tips. Het geeft veel stof tot nadenken én tot gesprek bij de aanwezige bestuurders en ambtenaren.
Vervolgens tuigt het gezelschap naar de inspiratiemarkt, waar zo’n 25 organisaties vertegenwoordigd zijn om de bezoekers te inspireren. Het zijn adviseurs, architecten, wooncollectieven, procesbegeleiders, kennisorganisaties, banken en nog veel meer. Coöperatief wonen is één van de oplossingen voor de wooncrisis, vinden ze unaniem. Ze dragen daar op hun eigen manier aan bij en ze delen volop kennis. “Goh, is het nu al weer voorbij,” verzuchten de bezoekers als het signaal klinkt om weer naar de plenaire zaal te gaan.
Tot slot is er een panelgesprek. “Je moet als groep én als gemeente een lange adem hebben,” vertellen Hans van Bragt en Claudia Laumans van Wooncoöperatie De Binnenhaven, een initiatief in Almere. “De vraag van de mensen in Lelystad, de Lelystedelingen, sluit niet aan bij wat er op dit moment wordt gebouwd”, laat Jean Paul Maduro van Regiegroep CPO weten. En Michiel Voskamp van CrowdBuilding nodigt de aanwezigen uit om zich aan te sluiten bij het digitale platform om zo de beweging voor collectief wonen beter zichtbaar te maken.
Gedeputeerde Jan de Reus besluit:”Ik kijk tevreden terug op deze inspiratiemiddag. Wat een hoge opkomst. Ik had geen idee dat er zoveel initiatieven zijn in Flevoland.” Na de afsluitende borrel, waar de bezoekers netwerken en ervaringen uitwisselen, verlaten ze het provinciehuis met nieuwe inspiratie, frisse moed en veel kennis.
Aan alle ambtenaren en bestuurders:
Wilt u ook een inspiratiemiddag over collectief wonen in uw gemeente of provincie? Wij staan voor u klaar. Neem contact op met Cooplink: info@cooplink.nl.





