‘Zorg en wonen’, inzichten tijdens de WoCoDag 2024

Omkijken naar elkaar is in een wooncollectief heel gewoon, maar hoe ga je het doen als er zorg bij komt kijken? Spreek je dat van tevoren af, of kan dat niet? Hoe betrek je zorgprofessionals? Het zijn thema’s waar Yvonne Witter van ZorgSaamWonen, samen met Jan Snijders van Austerlitz Zorgt, tijdens de WooncoöperatieDag 2024 op ingaat. “Bewoners zeggen vaak: ‘We willen veel voor elkaar doen, maar elkaars billen wassen, dat doen we niet’,” vertelt Yvonne, “waarna ze zelf grappen: ‘Alhoewel, dat ligt aan de buurman’.”

Blik op de toekomst
Yvonne Witter werkt binnen ZorgSaamWonen aan fijne buurten en woonvormen waarin mensen plezierig met elkaar oud kunnen worden. “Je doet vaak meer voor elkaar dan je van tevoren dacht. De grens verschuift,” vervolgt Yvonne, “het is een glijdende schaal die lastig af te bakenen is.” Door de vergrijzing en de personeelstekorten in de zorg wordt de combinatie zorg en wonen steeds belangrijker. Hoe vlieg je het dan aan? Yvonne gaat zaterdag 28 september in op landelijke ontwikkelingen en lokale voorbeelden en geeft je een aantal tips.

Inspirerende verhalen
Vervolgens geeft ze het woord Jan Snijders, de man die aan de wieg stond van de coöperatie Austerlitz Zorgt. Hij schreef er een boek over: Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde. Jan vertelt tijdens de WooncoöperatieDag 2024 hoe zij met een flinke portie doorzettingsvermogen een zorgcoöperatie plus woningen realiseerden. Na zijn verhaal gaan Yvonne en Jan graag in gesprek met het publiek. Deel je ervaringen en stel gerust je vragen over zorg en wonen.