Financiering

Waar haal je het geld vandaan? Voor wooncollectieven is dat anders dan voor individuen. Welke mogelijkheden er zijn, leggen we je in dit artikel uit.

1. Zakelijke leningen

Voor aankoop, bouw of verbouwing van hun pand kloppen de meeste wooncoöperaties in eerste instantie aan bij een bank. De bank kan hen een zakelijke lening verstrekken tot ± 70% van de marktwaarde van het onroerend goed (dus het pand, het complex of de straat) na verbouwing.

  1. GLS bank
    Deze Duitse bank financiert collectieve woonprojecten. De bank stelt daarbij als eis dat individuele bewoners geen winst mogen maken op het vastgoed. De GLS past dus goed bij verenigingen zonder winstoogmerk, waarbij het collectief koopt en de leden huren van het collectief. Ecodorp Boekel schreef een enthousiast stuk over GLS Bank.
  2. Rabobank
    De Rabobank ontwikkelt producten voor wooncollectieven. De contactpersonen voor wooncoöperaties zijn:
    Dhr ir. Aart Cooiman: 06 51 173 563 of Aart.Cooiman@rabobank.nl
  3. Triodos bank
    Triodos geeft aan graag mensen met een out-of-the-box-woonwens te adviseren. Denk aan cohousing projecten, mensen die voor (duurzame) zelfbouw kiezen of voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
  4. Overige banken
    Wooncoöperaties zijn nog steeds een onbekend en dus onbemind fenomeen voor veel banken. VVE’s kunnen veelal wel geld lenen bij de bank. Dat gaat dan via een VVE-lening.

Tips

  • Het is voor banken complex om een aanvraag van een wooncollectief te beoordelen. Hoe duidelijker en gestructureerder je organisatievorm is en je statuten zijn, hoe makkelijker het is voor de bank om je initiatief te beoordelen.
  • Schakel als het kan een onafhankelijke procesbegeleider in om je te helpen een goede businesscase te maken voor bank en gemeente. Een goede voorbereiding zijn voorkomt teleurstellingen.
  • Begin op tijd. Ga in vroeg stadium alvast in gesprek met de bank. 

2. Fondsen en subsidies

Collectieve woonvormen kunnen een beroep doen op financieringsregelingen en subsidies. Zo zijn er leenfondsen, stimuleringsregelingen, provinciale subsidies en duurzaamheidssubsidies. De lijst is groot, daarom hebben we er een heel artikel aan gewijd. Lees verder op de pagina over subsidies.

3. Crowdfunding

Community financiering zit in de lift. Er zijn mensen die willen investeren in projecten waar ze in geloven. Financieel rendement is dan maar een van de motivaties. Impact op de buurt, het klimaat of de maatschappij is minstens zo belangrijk.

Crowdfunding kan ook jouw project verder helpen. Je gaat dan op zoek naar mensen die geld willen lenen aan jouw initiatief. Dat kunnen familieleden en vrienden zijn, de kerk of willekeurige buitenstaanders die jouw initiatief een warm hart toedragen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover. Vaak betaal je rente over de lening, maar je kunt ook iets creatiefs verzinnen (workshops?). Ook spreek je af hoe je die lening gaat terugbetalen.

Onder meer Bajesdorp in Amsterdam, Ecodorp Boekel in Brabant, De Warren in Amsterdam en wooncoöperatie Overhoop in Utrecht hebben succesvol crowdfunding-acties opgezet.

Tips

  • Zorg voor reuring, maak voldoende publiciteit. 
  • Wees persoonlijk. Spreek mensen aan met jouw eigen eerlijke heldere verhaal. 
  • Begin bij de mensen die je kent. 
  • Maak de urgentie duidelijk. Zorg dat mensen nu hun sympathie omzetten in actie. 
  • Een campagne werkt het beste als die kort en krachtig is. Dat onderstreept namelijk de urgentie en zet mensen aan tot actie.
  • Stel een haalbaar doel. Je wilt het samen kunnen bereiken in de tijd die ervoor staat.
  • Communiceer offline en online. Schakel ook de pers in.
  • Houd de boel betrokken. Deel alle kleine en grote successen.
  • Zorg voor een positieve vibe. Zet de gulle gevers en de mensen die je helpen in het zonnetje.

4. Eigen inleg

Wie weet hebben jullie zelf geld. Daarmee kun je ook het gat in financiering aanvullen. Zo voel je je nog meer betrokken bij je project. Als eigen inleg mogelijk is, bespreek dan vooraf het volgende goed met elkaar door.

  • Hoeveel legt iedereen in? Is dat een vast bedrag per persoon of per huishouden, of naar draagkracht? 
  • Wat staat er tegenover? Wordt er een rente over de lening uitgekeerd, en hoeveel dan? Of betaalt iemand die meer eigen geld inlegt minder maandlasten, omdat dankzij hem/haar minder hypotheek nodig is?
  • Wanneer krijg je hetgeen je hebt ingelegd weer terug? Is er vooraf een aflossingstermijn bepaald? En hoe zit het dan wanneer je weer vertrekt? Wil je dan je ingelegde geld mee kunnen nemen?
  • Hoe bepaal je de waarde van je inleg bij vertrek? Deze vraag geldt voor eigenaar-bewoners. Behandel je de eigen inleg als een lening of als een investering, die meegroeit naar gelang de waarde van het onroerend goed. Bepaalt de hoogte van de inleg dan jouw aandeel in het huis? En heeft dat nog invloed op de maandlasten? Hoe bepaal je de waarde bij vertrek? Laat je het huis opnieuw taxeren? Let op, het bedrag kan flink oplopen als het huis in waarde stijgt en een nieuw lid zich in moet kopen.
    Iets anders, het vertrekkende lid heeft maandelijks meebetaald aan de aflossing van de hypotheek. De schuld is lager geworden. Hoe ga je daar als vereniging mee om?

5. Overig

Er zijn meer mogelijkheden.

  • Is de grond te duur voor jullie collectief? Praat eens met je gemeente. Wie weet willen zij de grond aankopen en in erfpacht aan jou uitgeven.
  • Bij een beheercoöperatie is vaak de woningcorporatie in kwestie degene die het geld verzorgt. Zij regelen de financiering en bepalen vervolgens de (nieuwe) hoogte van de huur.
  • Private beleggers kunnen geïnteresseerd zijn in jouw project, omdat ze het een aantrekkelijke investering vinden of omdat ze het een warm hart toedragen. Let goed op de voorwaarden. Worden ze hierdoor (mede-)eigenaar van het vastgoed, vragen ze rente en onder welke voorwaarden kunnen ze uit het project stappen?

Lees ook:

Een bericht schrijven

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.